Projectleiding Louche Apparaten

 

In Louche Apparaten onderzoekt SETUP een wereld waarin apparaten niet alleen slim zijn, maar ook brutaal en bijdehand. Steeds meer van onze alledaagse apparaten worden namelijk deel van het Internet of Things (IoT). Als entiteit communiceren ze met andere personen en objecten, en nemen ze op basis hiervan ook autonome beslissingen. Neutraal zijn ze echter niet; gekoppeld aan omvangrijke big-data-bronnen, liggen algoritmische scores en rankings immers altijd op de loer. Wat als ze ons discrimineren of andermans norm opleggen?

SETUP wil het debat over de impact van IoT en smart cities voeden door met eigen dubieuze apparaten nieuwe, verrassende toekomstbeelden neer te zetten. Dit project had in juni 2016 zijn kick-off met een Louche Apparaten Lounche tijdens De Zwarte Markt voor Kennis bij de Brakke Grond in Amsterdam. Daarna zijn drie kunstenaars aan de slag gegaan met hun eigen Louche Apparaat om deze vervolgens te exposeren tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De apparaten zijn:

In de week voor de kick-off werd ik bij Louche Apparaten betrokken. Ik heb de laatste sprekers voor het programma geregeld en de pre-productie op mij genomen. Vervolgens heb ik als projectleider:

Vanaf september kregen we versterking van stagiair Jessy Snikkers en veranderde mijn rol in begeleider van haar stage. Meer informatie over Louche Apparaten is te vinden op de site van SETUP.

Opdrachtgever
SETUP

Periode
juni 2016 – november 2016


Anderen over Faem

"Johanneke haar aanpak is gedegen, secuur en daarmee vertrouwenwekkend. De resultaten zijn ernaar!"

Gertrud van Dam – Adviseur internationale zaken, afdeling Bestuurlijke, Internationale en Subsidiezaken, Gemeente Utrecht